• Facebook
desember 2018
M T O T F L S
« sept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Organisert beitebruk

Foto: Ulrikke Naumann

Foto: Ulrike Naumann

Omtrent 90 % av sauebrukene i Troms og Finnmark, er medlemmer av et beitelag. Beitelagene har som hovedoppgave å organisere beitebruken slik at beitene blir best mulig utnyttet, samt å effektivisere tilsynet med dyrene for å hindre tap på beite. Det gis årlig tilskudd til dyr på beite gjennom ordningen Organisert beitebruk, som er en del av Regionalt miljøprogram hos Fylkesmannen.

Formål med ordningen:
Legge forholdene til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark og redusere tap av dyr på utmarksbeite gjennom organisert tilsyn, organisert sanking og andre målrettede fellestiltak i beiteområdet.

Beitelagene sin plass i Tromslandbruket er viktig, og er på mange måter limet forsaubrukene i bygdene. Mange lag fungerer godt med stor og kreativ aktivitet, mens andre har «sovnet» litt. Her finner du informasjon fra prosjektets aktivitet rettet mot beitelag. Her finner du også informasjon om aktivitet i ulike beitelag som kan være nyttig for andre. har ditt beitelag gode innspill å melde, ta kontakt! 

 

Stor aktivitet i Dyrøy beitelag i 2013

I Dyrøy finner man i år, i tillegg til flere tusen sau, sine bønder og turgåere, også enbyråkrat og en profesjonell peiler på utmarksbeite. Sauene går dessuten  - i år som i fjor – slipskledd, og lokalbefolkningen involveres i sauedrift gjennom mulighet for varsling til bondene når noe er som det ikke skal. Les mer om dette her! 

 

Våren 2013

Prosjektet har avholdt flere møter for beitelagene, med blant annet informasjon om prosjektet. Her finner du presentasjonen som er brukt under møtene, en oppsummering og mal for en handlingsplan som beitelagene i Troms kan bruk for å planlegge kommende aktivitet.